VEB2023 partnerség

Az Örvényesvölgy Fesztivál programjai a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával valósulnak meg Zalacsányban.

Image

A Veszprém-Balaton régió közös pályázattal nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni. Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona, az Európa Kulturális Fővárosa program víziója.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma.  Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. A címet birtokló város és régió, az ott létrejövő kulturális produktumokkal az európai figyelem középpontjába emelkedik, így javítva a város imázsát, fokozva a lokális kreatív ipar hatékonyságát és növelve turisztikai vonzerejét.

A Veszprém-Balaton 2023 program értékei

Közösségépítés: hozzájárul a széttöredezett és egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához.

Önkéntesség: a közösség aktivizálásával bevonja és új tapasztalatokhoz segíti a régió lakóit.

Hagyomány: olyan projektek létrejöttét támogatja, melyek tudatában vannak a lokális értékeknek, és ezek mentén tervez fejlesztéseket végrehajtani.

Innováció: új piaci és szellemi produktumok előállításával serkenti a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet.

Fenntarthatóság: olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amik segítik a régió modernizációját, mindezt oly módon, hogy azok hosszú távon is a régió környezeti és gazdasági érdekeit szolgálják.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program részletes információi itt érhetőek el.

Programok, programajánlók – itt érhetőek el.

Image

Zalacsány és az EKF program

Zalacsány település 2021-ben csatlakozott az EKF régióhoz.  Az önkormányzattal közös célunk széles körű helyi együttműködésben egy új, korábban a településen a tervezett időtartamban még nem megvalósított két hétvégét felölelő programsorozat, összművészeti fesztivál létrehozása volt, mely szorosan kapcsolódik a 2023-as EKF év koncepciójához.  Az Örvényesvölgy Fesztivál tartalmi elemei alapán hozzá tud járulni az EKF régió nemzetközi láthatóságának növeléséhez.  Tekintettel arra, hogy rendezvényünkkel egy új formátumot, új névvel tervezünk elindítani, melyet az első alkalommal nem lehetséges tisztán piaci alapon létrehozni, a finanszírozás kapcsán szükség volt az önerő, jegyárbevétel mellett más, külső finanszírozás bevonására is, és ebben meghatározó szerepe van az EKF programnak.

Az EKF támogatás több okból fontos volt az Örvényesvölgy Fesztivál elindításához és bevezetéséhez:

- Lehetőséget biztosított egy szélesebb körű, erősebb marketingtevékenységhez az induláskor;

- lehetőséget adott a minőségi, magasabb bekerülési költségű művészek meghívására, akikkel a közönség leginkább nagyvárosi koncerttermekben találkozik és nem egy kis zalai falu erdőszélén;

- lehetőséget adott arra, hogy az önerőből finanszírozható szűkebb programhoz képest, egy több művészeti ágat átfogó, tartalmasabb programot indítsunk el 2023-ban;

- és lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a térség más kulturális szereplőit, szervezőit, tapasztalatcserékben vegyünk részt, fejlődjünk az önkéntesek bevonása, fenntarthatósági gyakorlatok alkalmazása terén.

Fesztiválprogramunk nem öncélú szórakoztatás, korábbi rendezvényeinkkel is évről évre épülő és bővülő településfejlesztési célokat is szolgáltunk.  A rendezvényeknek köszönhetően a Balaton Kiemelt üdülőkörzet egy „hátsó” zsákfalu részén, ahol a 90-es években megállt a fejlődés és a helyiek elköltöztek, roskadozó vályogházak, elhagyott mezőgazdasági területek, rossz utak voltak jellemzőek, 2022-re sikerült elérnünk, hogy kézzelfogható lett a jelentős fejlődés, mely egyértelműen a korábbi rendezvények multiplikátor hatásának köszönhető.  Az helyi önkormányzat számos infrastruktúrafejlesztést célzó pályázatában tudott hivatkozni az egyre növekvő turistaforgalomra, a színvonalas zenei rendezvényekre vagy az itt rendszeresen megrendezésre kerülő Pálos Szentmisékre, a régészeti feltárásra.  Az elmúlt 10 évben teljes felújításra kerültek az utak, a villamos hálózat, kiépült a vízelvezetés, színvonalas szálláshelyek, étterem indult el.  A Zala Megyei Önkormányzat az itt található Pálos Kolostor Emlékhelyet és a fesztiválnak is otthont adó környezetét 2019-ben Zala Megyei Értékké nyilvánította.
Image

Please publish modules in offcanvas position.